Cercetătorii Standford au făcut un pas important în tratarea cancerului
Cancerul este în continuare una dintre principalele cauze de mortalitate în lume și oamenii de știință încă nu au găsit un tratament viabil pentru acestă boală. Un proiect al cercetătorilor de la Stanford ar putea face ca tratamentul actual să fie unul mai rapid și mai eficient.
Cercetătorii de la Universitatea Standford și SLAC National Accelerator Laboratory au obținut o finanțare pentru un proiect care o să facă radioterapia (metodă terapeutică care foloseşte radiaţiile ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne) să fie mai rapidă și mai puțin dăunătoare celulelor sănătoase.
Dacă acest proiect va avea succes atunci ar putea duce la reducerea timpului în care o persoană este expusă la radiații de la câteva minute la mai puțin de o secundă!
Proiectul se numește PHASER și este o tehnică e radioterapie care folosește electroni pentru a oferi aceeași doză ca o întreagă sesiune de radioterapie pentru tratarea cancerului, dar în mai puțin de o sencundă.
Echipa de oameni de știință lucrează la două metode pentru eliminarea tumorilor: prin raze x sau protoni. Prin „împușcarea” țesutului canceros cu raze X sau cu protoni pentru un timp scurt înseamnă că tumorile sunt eliminate și țesutul sănătos nu este afectat.
Aceste fascicule de raze x sau protoni ar fi produse cu ajutorul unor acceleratoare. Din păcate, în acest moment nu există astfel de acceleratoare care să fie suficient de puternice pentru un asemenea procedeu. Totuși, oamenii de știință sunt încrezători că ajutați de acestă finanțare vor reuși să construiască astfel de acceleratoare.
Majoritatea dispozitivelor medicale au structuri de accelerare care implică accelerarea electronilor prin tuburi lungi care conțin câmpuri de radiofrecvență. Electronii călătoresc cu undele și câștigă energie apoi se convertesc în raze x.
În ultimii ani, echipa Phaser a dezvoltat și testat noi forme pentru prototipurile de acceleratoare, iar în următorii ani, echipa speră să aibă gata primul dispozitiv pentru studii clinice.
În plus, echipa ar dori să îmbunătățească terapia cu protoni oferind un sistem mult mai rapid și mai compact. În prezent, terapia cu protoni implică un echipament foarte mare și unde sunt necesari magneți uriași pentru a direcționa fascicolul de protoni. Un astfel de tratament pentru cancer este mai bun decât radioterapia tradițională deoarece este mai puțin dăunătoare.